phone+420 377 419 001 Nejčastější dotazy Kontakt

Víte, jaká je historie ikonických koktejlů?

Víte, jaká je historie ikonických koktejlů?

Margarita, Mai tai, Mojito, Piňa Colada, Long Island Ice Tea, Negroni nebo Whisky Sour? Svět mixologie je plný ikonických koktejlů, které nejen že už několik dekád osvěžují naše chuťové pohárky, ale které získaly i místo v historii a staly se nedílnou součástí kultury. Každý z těchto nápojů má svůj vlastní příběh, který s sebou přináší vzpomínky na éry minulé a těší lidi v době současné. Vydejme se spolu po stopách těchto ikonických koktejlů. 

MARGARITA 

Legendární Margarita má původ v Mexiku, jak by taky ne, když se vyrábí z tequily. Dodnes ale není jasné, kdo ji vymyslel.


  1. Jose Curveo tvrdil, že poprvé ji namíchal v roce 1938 jejich barman jako poctu mexické showgirl Ritě de la Rosa, přičemž Rita je zdrobnělá verze jména Margarita. 
  2. Jiný příběh tvrdí, že tento drink namíchal roku 1941 barman Don Carlos Orozco v Hussong’s Cantina a jméno mu dal po časté zákaznici, Margaritě Henkel Cesena.  
  3. Velmi zajímavá je pak verze spojená s americkou herečkou a zpěvačkou Peggy Lee (Peggy je jedná ze zdrobnělin jména Margareta). Té měl v klubu Balinese Room namíchat barman Santoz Cruz drink připomínající její oblíbený nápoj Sidecar. 

Ať je správná ta či ona verze, jisté je, že první receptna ni uveřejnil v roce 1953 slavný americký časopis Esquire. A vy si ji můžete namíchat i v klidu domova. 

Ingredience 

  1. 50 ml tequily (Don Julio Blanco, Tres Alegres Compadres Blanco Tequila
  2. 20 ml Giffard Parfait Triple sec liquer 
  3. 15 ml limetkové šťávy 
  4. led 

na ozdobu 

  1. sůl 
  2. limeta  

Postup 

Do šejkru dejte led a všechny ingredience. Důkladně protřepejte a přes sítko přeceďte ideálně do sklenice ve tvaru obráceného sombrera (pokud máte rádi slanou krustu, okraj skleničky přejeďte limetovou šťávou a ponořte do soli). Ozdobte plátkem limety. 

MAI TAI 

Koktejl Mai Tai má rovněž zajímavou historii a původní recept byl dlouho zahalován tajemstvím. Kdo a kde jej poprvé připravil není stoprocentně jisté, ale jeden z nejznámějších a nejuznávanějších příběhů spojuje koktejl Mai Tai s tiki kulturou a Polynésií. 


  1. Nejčastější verze historie Mai Tai je spjata s Victorem ,,Trader Vic´´ Bergeronem, který vlastnil restauraci Trader Vic´s v Oaklandu v Kalifornii. Údajně vytvořil roku 1944 tento nápoj, když chtěl vytvořit něco, co by připomínalo exotický nápoj z Polynésie. Když ho pak nabídl svým přátelům, řekl jim: ,,Maita´i roaea!´´což v tahitštině znamená nejlepší z nejlepších. Tak vzniklo zkráceně Mai Tai. 
  2. Další verzí je ta, že drink byl vytvořen kolem roku 1933/1934 v Kon-Tiki tiki baru v Los Angeles. 

Ať tak jako tak, existuje mnoho receptů na Mai Tai a rozdíly v chuti mezi nimi. Pojďte si namíchat ten nej.

Ingredience 

  1. 40 ml bílého rumu (Captain Morgan White Rum, Pampero Añejo Blanco, Legendario Añejo Blanco, Božkov Republika Exclusive White
  2. 20 ml tmavého rumu (Captain Morgan Dark, Pampero Añejo Especial, Legendario Dorado
  3. 15 ml Giffard Blue Curacao Liquer 
  4. 10 ml limetové šťávy 
  5. 15 ml Giffard Orgeat Mandlový sirup 

na ozdobu 

  1. ananas 
  2. limeta 

Postup 

Všechny ingredience kromě tmavého rumu dejte do šejkru s ledem, vyšejkujte a sceďte do sklenice typu old fashioned. Tmavý rum pak nalijte na hladinu. Ozdobte ananasem a limetou. 

MOJITO 

Není snad legendárnějšího letního drinku, než je právě Mojito. Jeho název vychází ze španělského slova mojo, což je označení pro omáčku z limetové šťávy. Alternativní etymologií se mojo překládá jake kouzlo, kouzelný. Mojadito je pak v překladu mokrý nápoj. Lahodné spojení rumu, limety, máty a třtinového cukru má rád snad každý. Víte ale, jaká je jeho historie? 

  1. Nápoje podobné právě mojitu se objevily už v 16. století. Dle vyprávění byl jeho stvořitelem korzár jejího veličenstva královny Alžběty I Francis Drake, který smíchal tzv. aguardiente (předchůdce rumu), cukr, limetku a mátu a pomohl tím posádce od úplavice a kurdějí. Tomuto nápoji se říkalo El Draque.  
  2. Základna korzárů byla na Kubě a díky jejich výpravám se recept rozšířil i do dalších latinskoamerických zemích.  
  3. U chudších Kubánců se těšil veliké oblibě. Používali ho jako prevenci proti neduhům.
  4. Pravé mojito vzniklo na počátku 20.století na Kubě. V el draque se zaměnil aguardiente za rum
  5. V původním receptu se používal pouze rum, který byl dostupný na Kubě. Postupně se začal recept na něj rozvíjet a tím se začaly používat i jiné druhy rumu. 
  6. Ve 20. letech 20. století začalo Mojito získávat popularitu v Havanských barech a stalo se oblíbeným nápojem mezi Američany přijíždějícími na Kubu. 
  7. Za zmínku rovněž stojí jméno barmana José Abeal y Otero, který na Kubě vlastnil svůj podnik a v něm tento nápoj svým hostům nabízel. 
  8. Mojito se stalo ikonou kubánské kultury a gastronomie, odkud se ale rozšířil po celém světě.  
  9. Jeho velkým milovníkem byl mj. i Ernest Hemingway. 

Ingredience 

  1. 60 ml bílého rumu (Captain Morgan White Rum, Pampero Añejo Blanco, Legendario Añejo Blanco, Božkov Republika Exclusive White
  2. 2 čajové lžíce třtinového cukru 
  3. 25 ml čerstvé limetové šťávy 
  4. 6 snítek máty 
  5. trochu sodovky 
  6. dle chuti Giffard Bitter Sirup

na ozdobu 

  1. máta 
  2. limeta 

Postup 

Jako první podrťte cukr s limetou a následně mátou. Pozor ale, abyste mátu úplně nerozmělnili. Nalijte trochu sodovky a sklenici naplňte nadrceným ledem. Dávkujte rum a na závěr doplňte ještě trochou sodovky. Promíchejte a dle chuti zastříkněte bitterem. Ozdobte snítkou máty a plátkem limety. 

WHISKEY SOUR 

Whiskey Sour je skvělým příkladem toho, jak jednoduchý recept může vytvořit ikonický koktejl, který si drží své místo v mixologii. Pojďme se podívat na něco málo z jeho historie.  

  1. Historie Whisky Sour údajně sahá do 18. století, ale první opravdové zmínky najdeme až v roce 1856, kdy se objevil na nápojovém lístku v hotelovém baru v Torontu. 
  2. O šest let později se o něm lidé mohli dočíst v barmanské příručce od Jerryho Thomase. Ovšem receptura úplně plně neodpovídala danému názvu. 
  3. Dočíst se můžete, že údajným tvůrcem je bývalý stevard Elliot Stubb, ovšem časově by jej vymyslel až po zveřejnění v barmanské příručce. 
  4. Původní recept na Whiskey Sour byl velmi jednoduchý a zahrnoval whiskey, čerstvou citronovou šťávu a cukr, což dalo nápoji sladkou a kyselou chuť. Tento jednoduchý recept byl oblíbený a rychle se rozšířil a postupně se začal vyvíjet. 
  5. Velké popularitě se těšil v období prohibice, kdy byl podáván v tajných barech a speakeasies. Vy už si ho můžete dát beze strachu a utajení. Tady je jeho recept. 

Ingredience

  1. 60 ml bourbonu (Jim Beam Black Label, Buillet Bourbon
  2. 22,5 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy 
  3. 15 ml cukrového sirupu 
  4. 15 ml našlehaných bílků, variantou může být Giffard Egg White 

na ozdobu 

  1.  Barange koktejlová třešeň nebo Giffard Bitters Sirup na ozdobu 

Postup

V šejkru za sucha bez ledu protřepejte bourbon, citronovou šťávu, cukrový sirup a vaječný bílek. Přidejte led a opět protřepejte, tak aby byl drink studený. Přeceďte do sklenice. Ozdobte třešničkou či kapkami bitters. 

NEGRONI 

Výrazná hořká chuť, to je hlavní znak drinku Negroni, který má svou zajímavou historii. 

  1. Jeho původ spadá do italské Florencie, na začátek 20.století a spojen je s osobou Count Camillo Negroni, italský, aristokratem a dobrodruhem. Ten měl údajně roku 1919 přijít do baru Caffe Casoni a objednal si ,,Americano,,- koktejl složený z Campari, vermutu a sody. Objednal si ho několikrát a pak požádal barmana Fosco Scarselli, aby mu do něj přidal více alkoholu, konkrétně ginu místo sody, a tak vzniklo Negroni. 
  2. Koktejl se stal oblíbený u všech, kteří měli v oblibě hořkou chuť Campari a k jeho slávě přispěl i návrat do USA po prohibici. 
  3. Těší se popularitě po celém světě a je považován za ikonický italský drink. Každý rok se dokonce koná ,,Negroni Week´´, během kterého bary a restaurace napříč světem podávají jeho různé varianty a věnují část výnosů na charitativní účely. 

Od dob vzniku zůstal jeho recept téměř nezměněn. 

Ingredience 

  1. 20 ml Dry ginu (Gordon´s London Dry, Tanquery London Dry Gin, Roku gin, Larios, Sipsmith London Dry Gin, OMG
  2. 20 ml vermutu (Belsazar Red Vermouth) 
  3. 20 ml Giffard Aperitif Sirup 
  4. led 
  5. na ozdobu 
  6. plátek pomeranče 

Postup 

Do míchací sklenice dejte led, přidejte všechny ingredience a cca 15 sekund míchejte. Přes sítko přelijte do sklenice typu Old Fashioned a ozdobte plátkem pomeranče. 

PIŇA COLADA 

Jen málokterý koktej umí navodit takovou atmosféru pohody a Karibiku jako právě Piña Colada, doslova přepasírovaný ananas. Dokonce je považován za nejvlivnější koktejl všech dob. 

  1. Historie tohoto drinku sahá do Karibiku, spojen je s několika karibskými zeměmi, ale nejčastěji je spojován s Portorikem, konkrétně portorickým městem San Juan, odkud z druhé poloviny 20. století pochází. Nejčastěji je jako jeho autor uváděn Ramón ´´Monchito´´ Marrerro, který poprvé smíchal rum, ananasovou šťávu, smetanu a kokosové pyré, a to roku 1954 v Beachcomber baru patřící hotelu Caribe Hill. Ovšem jeho kolega Ricardo Garcia tvrdil, že on byl ten, kdo legendární koktejl vymyslel. Hotel ale původ přiřkl Marrerrovi.  
  2. Jiné zdroje tvrdí, že koktejl byl poprvé připraven na Barbadosu. 

Jedno je ale jisté, tento drink symbolizující tropické dovolené a plážové destinace je oblíbený po celém světě a stal se ikonou.

Ingredience 

  1. 60 ml bílý rum (Captain Morgan White Rum, Pampero Añejo Blanco, Legendario Añejo Blanco, Božkov Republika Exclusive White)  
  2. 30 ml kokosová smetana (případně Giffard Coco) 
  3. 60 ml ananasový džus 
  4. 360 ml led nebo ledová tříšť 

na ozdobu 

  1. plátek ananasu na ozdobení 

Postup 

Veškeré ingredience nalijte do šejku a prošejkujte. Přeceďte do vysoké sklenice s ledem a ozdobte ananasem. 

LONG ISLAND ICE TEA 

Někoho může zmást název ice, tedy čaj, ale nenechte se zmýlit. O čajíček rozhodně nejde.  

  1. Svůj původ má Long Island Ice Tea v USA, konkrétně na Long Islandu v New Yorku a jeho vznik se datuje do 70.lez 20.století. Byl vytvořen jako směs několika druhů alkoholů, který měl vypadat jako ledový čaj, aby tím maskoval alkohol v dobách prohibice, ovšem bez čaje. 
  2. Původní recept se skládal z ginu, vodky, rumu, triple secu, limetkové šťávy, simple sirupu a sodovky. 
  3. Našli byste několik možných verzí, jak vznikl. Jedna z nich tvrdí, že nápoj se poprvé servíroval v restauraci ´´The Oak Beach Inn´´ na Long Islandu a vytvořil ho barman Robert ´´Rosebud´´Butt. 
  4. Svou popularitu si jako silný a osvěžující koktejl získal velmi rychle. V současné době si ho můžete vychutnat v mnoha podobách, v některých dokonce opravdu s čajem. 

Ingredience 

  1. 20 ml tequily (Don Julio Blanco, Sombrero Tequila Silver
  2. 20 ml bílého rumu (Captain Morgan White Rum, Pampero Añejo Blanco, Legendario Añejo Blanco, Božkov Republika Exclusive White
  3. 20 ml vodky (Ketel one, Smirnoff, Amundsen)
  4. 20 ml ginu (Gordon´s London Dry, Tanquery London Dry Gin, Sipsmith London Dry Gin, OMG
  5. 20 ml Giffard Parfait triple sec
  6. 20 ml čerstvé limetkové šťávy 
  7. 10 ml cukrového sirupu
  8. 60 ml Fentimans Cola 

 na ozdobu 

  1. plátek limety 

Postup 

Do šejkru dejte led a kromě Fentimans coly všechny ostatní ingredience. Protřepejte, velmi silně. Přeceďte do sklenice naplněné ledem. Dolijte colou. Ozdobte měsíčkem či plátkem limety.  

Který je ten váš nejoblíbenější, který byste si dali?


Zdroj:

Margarita:  Olha Tatdot,Unsplash

Long Island Tea: Elissa Landry, Unsplash

Vyzkoušejte i vy

Sdílejte článek se svými známými