phone+420 377 419 001 Nejčastější dotazy Kontakt

Jak na vodky

Jak na vodky

Jak vzniklo slovo vodka? Kde se vzala? Jak ji dobře vybrat a jak si ji vlastně správně vychutnat? Nepátrejte a pojďte to teď zjistit.

Co je Vodka

Vodka je alkohol, který se nejčastěji vyrábí z obilí, brambor nebo melasy z cukrové řepy. Těší se oblibě napříč generacemi. Původ jejího názvu vychází patrně z polského označení pro malou vodku nebo z ruského slova „ВОДКА“.

Historie vodky

První země, která vás ve spojení s vodkou napadne bude nejspíš Rusko. Její původ se ale nejednoznačně připisuje nejen této zemi, ale také Polsku, Finsku, Švédsku. Slovo vodka bylo ale pravděpodobně poprvé oficiálně zmíněno v polštině ruku 1405 při soudních akcích vojvodství Sandomierz (což znamená malá nádrž). Dle legendy z roku 1430 vytvořil mnich jménem Isidor z kláštera Chudov první recept na vodku. Původní pojem znamenal malá voda. V roce 1533 byl tento pojem (rusky „ВОДКА“) použit v Rusku v případě alkoholové tinktury z bylin. Ve smyslu alkoholického nápoje se začal používat až v 17. století. Do poloviny 18. století byl tento nápoj konzumován pouze šlechtou. V období carského Ruska byla neodmyslitelnou a důležitou součástí ekonomiky a politiky. Konzumovala se při důležitých společenských akcích a vydobyla si tak své vysoké společenské postavení. Obsahovala tehdy pouze 24% alkoholu. Vznikem státního monopolu na výrobu vodky, se stala dostupnější i chudším vrstvám obyvatel. Vodce můžeme tak trochu poděkovat za objevení filtračních metod. Konkrétně car Petr Veliký zaúkoloval v 18. století chemika Theodora Löwitzovi, aby učinil vodku pitelnou bez přídavku koření, medu a podobně. Ten navrhl filtraci přes aktivní dřevěné uhlí. V současnosti se k filtraci používá křemičitý písek, celulóza, bavlna, diamanty, platina, stříbro, výjimkou není ani použití kokosových skořápek či medu. Filtrace vodce dotváří image a charakter. Vodka začala být módní a populární v 50.-70.letech 20.století. Jakmile svět poznal, že chutná samotná a lze ji ve velkém používat do koktejlů, bylo rozhodnuto. Od té doby se drží na předních příčkách v oblíbenosti.

Výroba

Kromě vstupní suroviny ovlivňuje chuť vodky rovněž použitá voda, typ destilace a filtrace. Jelikož je vodka zjednodušeně líh zředěný vodou, není tak základní proces nijak extra složitý. Výchozí surovina se zpracuje tak, že škrob v ní obsažený se přemění na jednoduché zkvasitelné cukry. Z kvasitelných cukrů vznikne fermentací alkohol a oxid uhličitý. Následuje destilace, nejčastěji kontinuálním destilačním procesem. Nezbytným krokem při výrobě vodky je pak její filtrace (nejčastěji přes aktivní černé uhlí), která se spolu s destilací i několikrát opakuje, aby se dosáhlo maximální čistoty. Takto vzniklá lihovina má velmi vysoký obsah, přibližně 90-94. Před stáčením do lahví se tak musí naředit k obvyklému obsahu alkoholu, což je okolo 40%. Až na minimum výjimek se nenechává zrát a na konci výrobního procesu se stáčí do lahví. Proto je průzračná a bezbarvá.

Dělení vodk

Stejně jako mnoho jiných destilátů můžeme i vodku rozdělit na základě několika kritérií.

Základní dělení: vodky čisté (Amundsen, Nordic Ice, Smirnoff, Božkov vodka) a vodky ochucené (Pravda, Amundsen Essences)

Dle geografického původu: východoevropské (Rusko-Beluga, Ukrajina-Nemiroff), středoevropské (Polsko- Pravda, Stolichnaya), severské (Švédsko-Absolut, Finsko-Finlandia, Koskenkorva) a další (Ciroc, Haku…)

Dle prémiovosti: standardní (Božkov vodka), premium (Amundsen, Cryo, Pravda), superpremium (Ciroc), ultrapremium (Motörhead, Kookla, Beluga). Odlišují se cenou, kvalitou surovin, náročnosti výroby.

Jakou vodku si vybrat

Zkuste si odpovědět na některé z následujících otázek.

Vybírám vodku pro sebe nebo pro někoho jiného?

Pro sebe se vybírá většinou snáz, protože své chutě znáte nejlépe. Jestliže kupujete pro někoho jiného, zkuste zjistit, co by rád, co by ho mohlo potěšit. Chybu určitě neuděláte značkou Pravda vodka, Amundsen, Cryo, Ciroc nebo Smirnoff.

Budete si z ní míchat drinky nebo ji popíjet samotnou?

Bloody Mary, Skinny Bitch ani Cosmopolitan bez vodky rozhodně nenamícháte. Sáhněte po Amundsen, Božkov vodka, Smirnoff, Ciroc, Ketel One. Na samotné popíjení určitě nepochybíte, když si vyberete Cryo, Amundsen Deep Blue, Haku nebo některou z ochucených vodek značky Pravda.

Jakou hledáte chuť?

Pokud si chcete vychutnat čistou chuť vodky, sáhněte pro Amundsen, Pražská, Haku, Cryo. Pokud byste si raději dopřáli ochucenou variantu, jasnou volbou by mohla být vodka značky Pravda vodka, která nabízí celou řadu příchutí (karamel, kokos, espresso), Amundsen Polar Heat či Amundsen Polar Spiced nebo Amundsen Essences Mango/Orange.

Kupuji vodku k nějaké příležitosti?

Chystáte u vás doma mega domácí party s kamarády? Namíchejte si k tomu drinky z Amundsen, Božkov vodka, Smirnoff nebo si dejte panáka Amundsen Deep Blue. Jdete na oslavu narozenin a oslavenec má vodku v oblibě? Haku, Pravda, Ciroc- tím ho rozhodně neurazíte.

V jaké cenové hladině se pohybuji?

Nastavte si v našem e-shopu cenovou hladinu a omezte tak své hledání. Stejně tak si můžete nastavit aj zemi původu.

Při výběru se podívejte na náš e-shop, kde se pomocí několika kliků dostane k vodkám, které se perfektně hodí jak na váš stůl, tak jako dárek pro muže, dárek pro ženu, pro maminku, pro tátu, pro kamarády.

Jak vodku skladovat

Tak vodku už máte doma. Jak ji skladovat? Ideální pro ní bude místnost, kde není vystavena přímému slunečnímu záření, kde není příliš vlhko a kde se drží stálá teplota (15-20 stupňů Celsia). Dobře zavřenou lahev skladujte ve vzpřímené poloze.

Doba skladování: Vodka není typicky nápoj, který by se zlepšoval s časem. Obecně platí, že vodku je nejlepší konzumovat v rozumném časovém rámci od data zakoupení, i když dobře

Jak dlouho vodka vydrží

Vodka není typicky nápoj, který by se zlepšoval s časem. Obecně platí, že vodku je nejlepší konzumovat v rozumném časovém rámci od data zakoupení, i když dobře skladovaná vodka by měla zůstat kvalitní po delší dobu.

Jak vodku správně pít

Nejlépe poznáte chuť vodky při pokojové teplotě, kdy se dostanou ven veškeré její chuťové nuance. Pijete ji raději vychlazenou nebo s ledem? Žádný problém. Nižší teplota dokáže zvýraznit cukr (pokud je v ní přítomen) a umí zjemnit případné nelibé tóny. Zkuste ji neexovat, ale vychutnat si ji po doušcích. Výborná je vodka v koktejlech nebo v kombinaci s tím správným jídlem (losos, uzeniny, olivy, okurky).

Tip na drink

Z vodky se dá připravit mnoho jedinečných drinků, ať klasickou vodku s džusem, Skinny Bitch Bloody Mary, Moscow Mule, Sex on the Beach, Cosmopolitan, White Russian, Long Island Tea. Pojďte si namíchat Moscow Mule a Skinny Bitch.

Moscow Mule

Drink Moscow Mule vznikl v roce 1941 v Los Angeles. Legendární příběh tvrdí, že tři muži - John Martin (jeden ze zakladatelů společnosti Heublein), Jack Morgan (majitel baru Cock 'n' Bull) a Rudolph Kunett (majitel vodky Smirnoff) - se setkali v baru Cock 'n' Bull, kde řešili, jak propagovat své produkty, které se v té době moc neprodávaly - byly jimi vodka, zázvorové pivo a citronová šťáva. Co tedy namíchat drink? Stalo se. Z tohoto setkání se narodil Moscow Mule - směs vodky, zázvorového piva a čerstvé limetové šťávy, servírovaná s kouskem limetky a ledem, obvykle ve měděném poháru. Nápoj rychle získal popularitu a stal se ikonickým koktejlem. Měděný pohár, ve kterém se tradičně podává, také přispívá k jeho charakteristickému vzhledu.

Ingredience

  1. 50 ml vodky (Amundsen, Smirnoff)
  2. 10 ml limetové šťávy
  3. 120-150 ml zázvorového piva (Fentimans)
  4. led
  5. kolečko limety, mátu, plátek zázvoru nebo stéblo obilí na ozdobu

Postup

Do sklenice nalijte vodku, vymáčkněte půlku limety. Nasypte led až po vršek sklenice. Dolijte zázvorovým pivem. Opatrně promíchejte. Ozdobte kolečkem limety, mátou, plátkem zázvoru, případně stéblem trávy.

Skinny Bitch

Vodka, soda, limeta. Jednodušší už to být ani nemůže. Tento drink získal popularitu v rámci trendu zdravějšího životního stylu a zájmu o snížení příjmu kalorií a cukru. Je často preferován těmi, kteří dbají na svou postavu nebo se snaží udržet zdravější stravovací návyky. Není tedy divu, že jeho popularita rok od roku stoupá.

Ingredience

  1. 40 ml vodka (Amundsen, Smirnoff)
  2. 20 ml limetková šťáva
  3. 120 ml perlivá voda
  4. Plátek limety na ozdobu

Postup

Do sklenice typu highball dejte led. Přilijte vodku, limetovou šťávu a dolijte perlivou vodou. Promíchejte a ozdobte plátkem limety.

Vyzkoušejte i vy

Sdílejte článek se svými známými